miercuri, 4 iulie 2012

Graspop vs. Werchter. Cronică lucidă de festival(uri)


Deşi vremurile sunt tulburi şi spiritele încinse prin .ro, cu motive întemeiate, eu îmi permit să abordez astăzi un subiect estival: festivalurile rock la care am fost. N-am mai scris aici de o grămadă de vreme şi-mi face plăcere să revin cu o poveste lejeră, de concediu. Anul trecut am descoperit farmecul vacanţei de vară în luna iunie, cu concert la pachet. Vara asta am dublat pachetul şi am fost la două zile de festival în Belgia. 22 iunie la Graspop Metal Meeting şi 1 iulie la Rock Werchter. Ce s-a întâmplat în săptămâna dintre cele două zile de concerte vă spun altă dată. Aşadar, urmează două semi-cronici de semi-festival, dintr-o perspectivă frustă şi lucidă, dezvoltată în cele 10-12 ore petrecute bând apă plată şi cafea şi vreme ce toţi în jurul meu treceau prin diverse grade de luat razna.


Faptele
Am cumpărat biletul la Graspop cu vreo 7 luni înainte, în momentul când se anunţase turneul Black Sabbath, incluzând ziua de 22 iunie în Belgia. Black Sabbath şi-au anulat turneul, dar pe listă mai rămâneau rock-ul şi berea. Ok, berea a picat şi ea, din pricină de şofat, de unde şi excesul de luciditate din rândurile de mai jos. Graspop are loc la Dessel, un orăşel belgian aproape de graniţa cu Olanda. Pop-ul din nume nu trebuie să vă păcălească, festivalul e de metale. Gras-ul însă vă poate da de gândit :)

Populaţia de festival
În principal flamandă, de la 16 la peste 50 de ani, majoritar masculină. Concentraţia de testosteron pe metru pătrat dădea festivalului un aspect de cazarmă militară, minus ordinea şi curăţenia. The journey of a metalhead is a lonely one, or so I've been told.

Codul vestimentar
Negru. Masculin: try to look as much as possible as a bad MF. Feminin: gothic drama queen, părul roşu sau verde.

Mâncarea şi băutura
Scumpă. Fast food. Berea: proastă.

Comportamente acceptabile public
Urinatul. Cum pişoarele pentru bărbaţi erau plasate în spaţiul de acces la toalete, devenea inevitabilă vederea copăceilor cu urinoare. Diferenţe culturale să fie de vină?!

Atmosfera
Dark and twisted. Poate pentru că era prima zi de festival? Nu ştiu, pe măsura ce ziua trecea, atmosfera devenea însă tot mai exuberantă. În stil metal, ceea ce poate să însemne de fapt foarte multe lucruri. De exemplu, la Ozzy Osbourne am stat lângă doi metalişti de vârsta a doua spre a treia care jumătate de concert au vorbit continuu şi atât de tare, că aproape nu mai auzeam muzica. Vreţi să ştiţi care era subiectul? Şi eu, dar vorbeau în flamandă.

Ce-am văzut, ce-am auzit sau la ce am fost de faţă
Graspop a avut patru scene, dar mărturisesc că pe cea de-a patra am găsit-o abia pe drumul spre ieşire. Nu-mi propusesem să văd nimic de-acolo. Ziua am început-o cu o karmă proastă, care m-a făcut să pierd show-ul Godsmack. Hrrrrr! Aşa că primul concert la care am ajuns a fost al celor de la Sacred Reich, unde am prins vreo două piese, dintre care una era un cover după Black Sabbath. Am băut o bere în timp ce Slash se producea pe scena principală, dar am urmărit în întregime şi cu plăcere show-ul Paradise Lost. Sabaton a fost interesant de urmărit, deşi n-o să pricep neam-veci care-i treaba cu bărbaţii şi războiul şi de ce băieţii ăia o ardeau aşa eroic. În fine. De la Sick of It All am îndurat vreo două piese, după care m-am mutat la Amon Amarth care păreau totuşi că mai şi cântă ceva. Slayer l-aş fi dormit la propriu, dacă nu s-ar fi făcut aşa frig. Dar a urmat Kyuss Lives! de departe pentru mine cea mai puternică experienţă din cadrul acestei zile de festival. And last but not least, Ozzy Osbourne & Friends, unde bunicuţa dementă s-a produs în stilul binecunoscut, mai mult pe baza repertoriului propriu, împreună cu Geezer Butler, Zakk Wylde şi Slash. Mama, I'm coming Home a dat semnalul de plecare.

Enervări
Coada de maşini de la intrarea festivalului, 2 ore pentru a parcurge 3 km, lucru care a însemnat ratarea concertului Godsmack :(




Revelaţii
Kyuss a fost pentru mine revelaţia totală şi absolută a acestui festival. A fost dragoste la prima auzire şi vedere. Delir total. Concertul lor îl puteţi vedea integral aici. And yes, I did headbanging:)

Imagini care mă vor bântui
Ozzy Osbourne alergând pe scenă cu nişte găleţi din care arunca apă peste public. Asta pentru că nu-i mai venea apă pe furtunul pe care îl folosise până atunci. Arăta ca o babă nebună.




Faptele
Motivul principal pentru a merge la Werchter se numeşte Red Hot Chili Peppers. Cum distanţa în timp faţă de Graspop era de aproximativ o săptămână, uite aşa a apărut şi vacanţa cu două zile de concerte în program. Werchter este un sătuc belgian la vreo 30 de km de Bruxelles, iar Rock Werchter este un festival cu o tradiţie de aproape 40 de ani.

Populaţia de festival
Flamandă, franceză şi internaţională, de la 8 la 50 de ani, dar majoritatea spectatorilor aveau între 15 şi 25 ani. Egalitate de gen, multe blonde.

Codul vestimentar
Ochelari de soare galbeni, verzi şi roşii. Masculin: tricou colorat, bermude uni, în carouri sau floricele, cu buzunare exterioare. Feminin: pantaloni scurţi cu cizme de cauciuc sau teneşi cu floricele.

Mâncarea şi băutura
Scumpă. Fast food. Berea: şi mai proastă.

Comportamente acceptabile public
Mâncatul fără număr a porţiilor de cartofi prăjiţi înecaţi în maioneză sau ketchup. Mie mi-a fost îndeajuns mirosul.

Atmosfera
Veselă, solară. Cel puţin aşa era în ultima zi de festival când am intrat şi pe scena principală părea a se desfăşura petrecerea de Sf. Patrick. Deşi americani la origine, cei de la Dropkick Murphys le ziceau cu foc în ritmuri irlandeze, iar publicul era încântat. Sau soarele ardea cam tare.

Ce-am văzut, ce-am auzit sau la ce am fost de faţă
Rock Werchter a avut trei scene, eu am urmărit numai scena principală, după mici tentative eşuate de a vedea ce se întâmpla pe celelalte două. După veselia cu tente irlandeze, am mai făcut un pic de plajă pe muzica lui Noel Gallagher's High Flying Birds, care nu a fost foarte deranjantă. Florence (+ the Machine) a fost o apariţie elegantă, care a zâmbit de trei ori pe parcursul orei cât a ţinut concertul, a făcut multe gesturi dramatice pe scenă şi a cântat din adâncul plămânilor despre lucruri triste precum inimi zdrobite şi suflete singure. Una peste alta, impresie pozitivă. De la Snow Patrol am reţinut mesajul principal: Just say yes, just say there's nothing holding you back. Adolescentele şi adolescenţii din jurul meu erau în extaz. Şi în sfârşit motivul pentru care eram acolo, concertul celor de la Red Hot Chili Peppers, pe care mai mult l-am auzit decât l-am văzut, dar care a fost de nivelul aşteptat. Aşa că nu-i rataţi, mai ales că or să vină şi pe-aci, pe-aproape.

Enervări
Coada de o oră de la ieşirea din parcare. De la 2 la 3 dimineaţa.

Revelaţii
Niciuna.

Şi voi, sunteţi tentaţi de ceva festivaluri în vara asta? Eu cred că mi-am făcut norma :)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu