sâmbătă, 19 februarie 2011

Lecţii de-motivare

În cazul în care simţiţi că un lucru care vă ocupă sau preocupă vă stârneşte un interes sau entuziasm deosebit, care tinde să vă şi motiveze în a acţiona în respectiva direcţie, sau e vorba de ceva la care vă face plăcere să lucraţi, iar aceste simptome vă sperie şi vă îngrijorează, cu siguranţă aţi ajuns să vă întrebaţi cum să faceţi să vă mai micşoraţi din interes, motivare şi entuziasm.

Păi, nu-i deloc greu. De fapt, e foarte simplu: în jurul vostru se vor găsi cu siguranţă suficiente persoane care să vă ajute în acest sens. Şi cu nişte exerciţii foarte simple, rezultatul este aproape garantat. Mă rog, asta dacă nu faceţi parte din acea specie ostilă influenţelor străine şi care o ţine lungă cum că perspectiva în care se plasează e justă sau că măcar merită explorată.

Exemplu practic: discutaţi cu persoana identificată drept un potenţial de-motivator şi explicaţi-i că încercaţi să faceţi ceva nou (pe un subiect/domeniu oarecare). Acum, dacă aveţi norocul să daţi peste un de-motivator autentic şi profesionist, ea/el vă va spune franc că e imposibil, că este superflu să încerci, că doar re-inventezi roata şi, argumentul cel mai tare, că totul a fost deja făcut în privinţa respectivă. În cazul mai puţin fericit, de-motivatorul va alege varianta soft - care uneori s-a dovedit că are efecte perverse, fiindcă îi înverşunează şi mai tare pe cei vizaţi - şi accentuează dificultăţile care îţi apar în cale, costurile imense, beneficiile practic invizibile etc.

Puteţi apela la această soluţie ieftină şi la îndemână oricând, dar mai ales când simţiţi că sunteţi pe cale să vă angajaţi în vreo acţiune care riscă să vă modifice şi/sau influenţeze cadrul-mental-cel-bine-bătut-în-cuie-pentru-totdeauna.

Mult succes!

Update: şi nu uita că şi tu poţi face asta, şi tu poţi fi un de-motivator pentru o persoană care debordează de entuziasm, simte că are energie, iniţiativă şi dorinţă de schimbare! Ajută-l/o să uite toate astea! :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu